Deelnemen aan een beurs doe je omdat je iets wilt bereiken bij een bepaalde groep mensen. Misschien wil je dat bezoekers je merk leren kennen en er positief over gaan denken. Of je wilt de relatie met je klanten verbeteren. Of misschien wil je ze gewoon een product laten zien. Het is hoe dan ook slim om na te denken over welke doelen van de beursdeelname je wilt bereiken en hoe zich dat vertaalt in het standontwerp.
Door slim te positioneren kun je mensen een voorkeur laten ontwikkelen voor jouw product. Dat kan op meerdere manieren. De twee meest voorkomende zijn de informationele en de transformationele positioneringsstrategie. In het eerste geval probeer je de klant te overtuigen door informatie te geven over de werking van het product. Je kijkt goed naar de pluspunten die het product heeft en die leg je uit. Deze strategie wordt bijvoorbeeld bijna altijd gebruikt in reclames voor vaatwastabletten. Je krijgt dan precies te zien hoe de vijf lagen van het tabletje onverbiddelijk afrekenen met de lasagnesaus. Bij een transformationele positionering ga je anders te werk. In dat geval laat je zien welke verandering de klant door zal maken als hij kiest voor jouw product. Je legt niet uit hoe het werkt, maar laat zien hoe het leven van de gebruiker verandert. Denk maar eens aan de reclames van Axe: een gemiddelde jongeman spuit wat deodorant en verandert direct in een vrouwenmagneet. Geen idee hoe het werkt, maar het resultaat willen we allemaal!
De vraag is natuurlijk welke positioneringsstrategie voor jouw product of dienst de slimste is. Dat is vrij gemakkelijk te bepalen aan de hand van twee vragen. De eerste is: hoe nieuw is het product of de productcategorie? Als je iets echt nieuws bedacht hebt, zul je uit moeten leggen wat het is en hoe het werkt. Een positionering gebaseerd op het geven van informatie ligt dan voor de hand. Weet iedereen wel ongeveer hoe jouw product werkt doordat er al heel veel gelijksoortige producten op de markt zijn? Dan is uitleg overbodig en kun je meestal beter kiezen voor een transformationele positionering. De tweede vraag is: lost mijn product een probleem op, of voegt het waarde toe aan een situatie waarin niet echt sprake is van een probleem? Vaatwastabletten verlossen je van een probleem: een vuile vaat. Parfum daarentegen bijvoorbeeld, laat iemand die niet per se onfris rook, lekker ruiken. In het eerste geval ga je voor informationeel, in het tweede voor transformationeel.
Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt kun je kijken hoe je deze keuze vertaalt in het ontwerp van je stand. Ga je voor informationeel, dan worden het product en de werking daarvan het vertrekpunt van het ontwerpproces. In dat ontwerpproces moet er rekening mee moeten worden gehouden dat er vrij veel geschreven of gesproken tekst nodig is. Denk aan een goede plek voor het product zelf en een goede uitlichting daarvan. Vul dat aan met banners, displays en presentatieschermen. Wil je minder tekst, dan kunnen infographics heel goed werken. Misschien wil je zelfs een complete presentatiehoek waar het product gepresenteerd, uitgelegd en getest kan worden. Heb je de wens om de transformationele strategie goed uit te werken, denk dan aan hoe reclames voor parfums gemaakt worden. Bij het maken daarvan is niet het product maar het creëren van de juiste sfeer altijd het vertrekpunt. Daarin is het beeld en gevoel allesbepalend. Denk dus visueel en vermijd tekst zoveel mogelijk. Investeer in grote, fraaie fotografie en video, maar vergeet ook de andere zintuigen niet. Sfeer kan ook gemaakt worden met de juiste muziek, slim kleur- en materiaalgebruik en de juiste geur.
Zet dit alles je aan het denken? Wij denken graag met je mee!